Alparslan Eminağa, adını duyuran bir gezgin olmanın ötesinde, memleketini temsil etme misyonunu da üstlenen 23 yaşında bir genç. Aslen Pınarbaşı köyünden ve uzun yıllardır Lefkoşa'da ikamet ediyor. Ancak yaşadığı topraklarla yetinmeyip dünyayı dolaşmaya ve memleketini tanıtmaya kararlı.
Gezginlik serüveni, gönüllü projelerde yer almasıyla başlamış. Ukrayna ve Polonya'da görev alırken, içinde büyüyen düşünceyle tanışmış: "Memleketime borcumu nasıl ödeyebilirim?" Bu soru, onu 197 ülkeyi gezip her yerde KKTC bayrağını dalgalandırmaya yönlendirmiş.
Hazırsanız başlıyoruz.
Merhaba Alparslan! Öncelikle bize biraz kendinden bahseder misin?
Merhaba! Ben Alparslan Eminağa, 23 yaşındayım ve aslen Pınarbaşı köyündenim. Ancak uzun yıllardır Lefkoşa'da ikamet ediyorum. Ara ara çeşitli işlerde çalışıp dünyayı gezip, keşfediyorum ve memleketimi tanıtmaya çalışıyorum. Karma evlilik mağduru çocuklardanım ve Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportum olmadığı için TC pasaportuyla dünyayı geziyorum.
"197 ülkedeki KKTC bayrağı" sloganıyla gezen bir genç olarak, bu ilginç yolculuk serüvenine nasıl başladın?
2019'da Ukrayna'da ufak çocuklara İngilizceyi öğrettiğim ve memleketimi tanıttığım bir gönüllü projede yer aldım. Daha sonra Polonya'da görev aldım ancak aklımda böyle bir düşünce yoktu. Bir gün aklıma geldi ki, "Beni büyüten, yetiştiren, her gün ekmeğini yediğim memlekete borcu nasıl ödeyebilirim?" diye düşündüm. Bu düşünceyle 197 ülkeyi gezip her yerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını dalgalandırmak gibi bir hedef belirledim.
197 ülkeyi gezmek oldukça iddialı bir hedef. Bu hedefi belirlerken ne gibi düşüncelerle hareket ettin?
Hedefimi belirlerken öncelikle kendi sınırlarımı zorlamak istedim. İnsanların dünyanın farklı köşelerinde ne yaşadığını, kültürlerini ve yaşamlarını görmek benim için çok önemliydi.
Yolculuğun boyunca en çok hangi ülkeyi sevdin ve neden?
Her zaman en sevdiğim yer doğduğum ve büyüdüğüm yerdir. Ama her yerin farklı çekici güzellikleri olduğuna inanırım. Şu anki düşüncem böyle, ileride belki değişir, bilemem.
Gezdiğin ülkeler arasında en büyük kültürel farklılıkları yaşadığın yer hangisiydi? Bu farklılıklar seni nasıl etkiledi?
En büyük kültür şokunu Pakistan'da yaşadım. Başta hiç alışamadım ama sonunda kültürüne alıştım, hatta bayıldım. Pakistan, çok sevdiğim bir ülke oldu.
Yolculuğun sırasında en zorlandığın anı anlatır mısın? Bu zorlukları nasıl aştın?
Bir hayli zorlu anlarım oldu. En zoru olarak düşünmedim, ama bir bıçaklı ve bir silahlı saldırıya uğradım. -20 derecede soğukta sabahladım dışarıda, yiyeceğim yoktu ve suyum azdı. 4 saat otostop çektim çölde. Felsefe olarak çok stoikim. Kontrol edemediğim şeylere odaklanmam ve anlamadığım şeylere kafa yormam. Her zaman bir yaşam mücadelesi verdim. Bu deneyimlerimle güçlü durabildiğim için insanlar benimle tanışmak isterler yurt dışında ve kendilerine ülkemdeki insanların daha iradeli ve güçlü olduğunu söylerim.
Solo seyahat etmek ile ilgili ne gibi zorluklarla karşılaştın? Bunu özellikle Türk bir genç olarak yaşamak nasıl bir deneyimdi?
Ben en başta hep solo olmayı istedim. Başkalarının kafa karışıklığı ve iradesizlikleriyle uğraşmak istemedim. Kendi başıma seyahat etmek her zaman kafamı rahatlattı. Yolda yerel insanlar ya da benim gibi gezginlerle arkadaş edindim ama yol arkadaşım olsa güzel olabilirdi. Tek olmanın zorluğu, her zaman doğru yolu bulamayabilmeniz. Bazı insanlar sizin göremediğinizi görür, işiniz kolaylaşır, daha rahat hissedersiniz sırt sırta.
Gezginlik deneyimin boyunca en unutamadığın anı paylaşabilir misin?
Bir keresinde Maldivler'de İtalyan bir kızla yanıma havlu dışında hiçbir şey almadık ve birkaç gün sadece adaları gezip eğlendik. Çok tatlı bir anı oldu benim için.
Gelecekteki planlarını paylaşır mısın? Daha kaç ülke gezme hedefin var?
Gelecekteki planım 197 ülkenin tamamına bayrağı götürmek. Bu yüzden çok fazla düşünmüyorum. Gezmediğim yerlere odaklanırım. Şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil 32/198 ülke gezdim.
Ülkemizdeki gençlere solo seyahat etmeleri konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunursun?
Bu bir heves meselesi. Eğer hevesin yoksa bırak gitsin. Ama eğer istiyorsan düşünme, topla çantanı çık yola. Aksi takdirde düşünürken acı çekeceksin, zaman geçiyor, yaşlanıyorsun diye kendini hırpalayacaksın. İyi bir örnek olur mu bilmiyorum ama seyahat anılarımı paylaştığım Instagram hesabım @thenorthcypriot ve bakınız burada bir nevi bir motivasyon videom vardır youtube da ; https://youtu.be/J8WclmoSv9w?si=Cj9KUUV0dapwkoEP