Son 2 haftadır Veteriner Dairesinin sorumluluğu ve yetkisi altında devam eden koruyucu aşılama, dezenfeksiyon ve hayvan sahiplerinin işletmelerindeki biyogüvenlik uygulamaları konusundaki bilgilendirmeleri faaliyetlerine rağmen, Koyun-Keçi Çiçeği Hastalığı yayılmaya devam ediyor.
Alınan ihbarlar ve yapılan tespitlere göre hastalık; Cihangir, Balıkesir, Yeniceköy, Kalavaç, Düzova, Meriç gibi, hastalığın ilk ortaya çıktığı ilan edilen Değirmenlik köyünün çevresindeki köylerde de görülmüştür.
Ekonomik kayba yol açan hastalığın varlığından şüphe eden işletme sahipleri, çalışanları ve/veya serbest veteriner hekimler; Hayvan Sağlığı Yasası’nın yüklemiş olduğu sorumluluklar gereği, zaman kaybetmeden şüphe ve tespitlerini en yakın Kaza Veteriner Dairesine iletmeleri ve ilk olarak işletmelerindeki canlı hayvan hareketini durdurarak, Dairenin tavsiye edeceği biyogüvenlik faaliyetlerini uygulamak zorundadırlar.
Hayvan alım/satımı yapacak kişilerin Daireden izin aldıktan sonra hayvan hareketi yapmaları gerekmektedir. Daire izni olmadan hayvan hareketi yapan kişilerin tespit edilmesi anında, ilgili hayvanlar için Veteriner Dairesi tarafından karantina tedbiri, sağlık taraması amaçlı kan alımı ve ilgili üreticilere idari para cezası uygulanması yasal bir gerekliliktir.
Tüm hayvan üreticilerinin, Veteriner Dairesinin uyguladığı koruyucu aşılama faaliyetleri ve diğer önlem ve kısıtlamalara özenle uymaları gerekmektedir. Aksi durumların yaşanacağı örneklerle hastalığın daha fazla alana yayılma gösterebileceği unutulmamalıdır.
Hastalık tespit edilen köylerde uygulanan karantina tedbirleri gereği; ilgili köylerde sağlıklı işletmelerden hayvanların mezbahalara Veteriner Dairesinden izin aldıktan sonra satışında her hangi bir sorun olmazken, aşı uygulandığı günden sonraki 7 günlük süreçte önlem olarak hiçbir hayvanın işletme dışına hareket etmemesi gerekmektedir.
Hastalık tespit edilen işletmelerdeki tüm hayvanlar, karantina tedbirlerinin başladığı günden itibaren, Dairenin belirlediği süre sonuna kadar hiçbir şekilde hareket ettirilmemelidir. Kurbanlık kesim ve/veya mezbahaya kesim amaçlı hayvan nakli yapılmamalıdır.
Koyun-Keçi Çiçeği Hastalığı zoonoz karakterde bir hastalık olmayıp, doğrudan temas veya et ve süt ürünleri yoluyla insanlara bulaşmaz. Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle
vurgulamak isteriz ki; Veteriner Dairesinden ruhsatlı mezbahalardan çıkan etleri ve diğer yerli et ve süt ürünlerini halkımızın tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.