Alsancak bölgesinde yaşayan vatandaşlar, çam kese böceklerinin doğaya verdiği zarardan büyük rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, bu konuda atılacak adımı bekliyor ve çevre koruma önlemlerinin bir an önce alınmasını talep ediyorlar.

ÇAM KESE BÖCEĞİ ÖNCESİ 


ÇAM KESE BÖCEĞİ SONRASI 


ÇAM KESE BÖCEĞİ NEDİR?

Aslında bir kelebek türü olan çam kese böceğinin bilimsel adı Thaumetopoea pityocampa olarak belirlenmiştir. Çam ağaçları üzerinde beyaz pamuksu keseler oluşturan çam kese böceklerinin yaşam döngüsü birkaç evreden oluşuyor. Yaz aylarının sonlarına doğru yumurtadan çıkan tırtıllar soğuklar başlamadan kışı geçirecekleri keselerini örmeye başlarlar. Ekim – Şubat arasında kese içerisinde gelişmeye devam eden çam kese tırtılları Şubat ayı sonrasında, havalarında biraz ısınması ve baharın gelmesi ile çam ağaçlarındaki keselerinden çıkarlar ve toprağın altına doğru yola çıkarlar. Bu yolculuk Şubat – Mayıs ayları arasında devam eder.

Çam kese böcekleri güneşi pek sevmezler. Gece yada kapalı havalarda gündüz beslenmek için yuvalarından çıkarlar. Çok soğuk havalardan da hoşlanmazlar. 6 derecenin altındaki soğuk havalarda da kendisini görmemiz pek mümkün olmaz. Bu sebeplerle daha önce bahsettiğimiz gibi havaların ısınmaya başladığı ve bol bol yağmur yağan bahar aylarında bu tırtılları çok fazla görmeye başlıyoruz. Özellikle İstanbul ve diğer batı illerde, Çam ağaçlarının olduğu alanlarda çoğalıyorlar.
 

Sigarayı bıraktı, ikinci baharına başladı: Artık 10 metre değil 10 km yürüyor Sigarayı bıraktı, ikinci baharına başladı: Artık 10 metre değil 10 km yürüyor

Ağaçlar için zararları

Çam kese böcekleri bir ağaca zarar vermesini önlemek için keseler farkedildiğinde daldan kesilerek alınmaları bir çözüm yolu olabilir. Ağaca verdiği zarar birkaç yılı almaktadır. Üst Üste birkaç yıl boyunca bu böceğin istilasına uğrar ve tahrip edilirse ağacın gelişiminde gerileme, dallarında kurumalar görülmeye başlar. Uzun yıllar sürmesi halinde ağaç kaybedilebilir.
 

İnsanlar için zararları
 

Çam kese böcekleri insanlar üzerinde de zararlı etkilere sahiptir. Özellikle çam ağaçlarının olduğu bölgelerde, bahar aylarında piknik yapan kişilerde bu böcek ile bilinçli yada bilinçsiz temas edildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Çam kese böcekleri birbiri ardına uzun kuyruklar oluşturarak yolculuk yaptıkları için özellikle küçük çocukların ilgisini çekebiliyor ve dokunulduğunda alerjik reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda soğuk kompres uygulayarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması uygun olacaktır.
 

Hayvanlar için zararları

Çam kese böcekleri tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Hatta hayvanlar için daha ciddi sorunlara sebep oluyorlar. Neden mi? Çünkü çok meraklılar aynı küçük çocuklar gibi. Aradaki fark ise insanlar genelde elleri ile temas ediyor ancak özellikle kedi ve köpek gibi doğayı merak eden evcil hayvanlarımız genellikle dillerini uzatarak temas ediyorlar.