MİRAY İÇSEL

İşte ithal et konusunda bakanların fikirleri:


Fikri Ataoğlu: Bakanlar kurulumuzun almış olduğu bir karar var. İlgili bakan arkadaşımız, hayvancılar birliği ve kasaplar birliği ile görüşmeler doğrultusunda hareket etmektedir. Bakanlar kurulunun almış olduğu karar tabii ki devam edecektir. Eylemcilere saygımız var; fakat bunlar önceden oturup konuşulması gereken konulardır. Biz üreticiyi her zaman destekleyen bir devletiz. 

Erhan Arıklı: Mesele, devlete ne kadar zarar verebiliriz kavgası. Bana dünyanın hangi ülkesinde bu kadar devlet teşviği var, biri söylesin. Hayvancıların bu işten hiçbir zararı olmadığı gibi aksine kârı vardır. Gelecek et ise zaten devede kulaktır. Halk et yiyemiyor; aylardır evine et girmeyen insanlar var. En azından halk et yiyebilsin diyoruz. Hayvancılar holigan bir tavır sergiliyor. Zorbalıkla hiçbir yere varılmaz. Halk arkamızda; bu noktada geri adım atmamız söz konusu bile değil.

LONDRA’DA BASIN KAMPANYASI LONDRA’DA BASIN KAMPANYASI

Dursun Oğuz: Hükümetimizin, özellikle tarım bakanlığına yönelik girdi maliyetleriyle ilgili ciddi desteği var. Vatandaş, raftaki fiyata bakarak yorum yapıyor. Sayın başkanımız, eylem yapmasınlar, gelsinler görüşelim dedi. Eylem tabii ki yapılsın, hak aransın ama yakarak yıkarak değil. Üretemezsek var olamayız. UBP bütçeyi oransal olarak son derece artırdı; bu, üretime desteğimizin göstergesidir. Halkımız en azından Kurban Bayramı'nda et yiyebilsin diye böyle bir hamle yaptık. Eğer bu hamle sonucu üretici zarar görürse eyleme gidilsin; fakat bu oranlarla üreticiyi daha çok destekliyoruz

Hakan Dinçyürek: Hayvancı ve üretici, bu ülkenin temel taşlarındandır. Hükümet olarak biz, hem üreticinin hem de hayvancının yanında ve arkasında yer aldık. Yapılan bütün hesaplar ortadadır; döviz bazında bile üreticiye ve hayvancıya hiçbir zaman bu kadar destek verilmemiştir. Ben bir sağlık bakanı olarak, insanların etle yani proteinle beslenmesi gerektiğini çok iyi biliyorum. Halk ucuz et yemek istiyor. Biz çok yüksek miktarda ithal et getirseydik bu eylemler belki haklı olabilirdi; fakat bu rakamlarla eyleme gidilmesi gereksizdir.

Olgun Amcaoğlu: Eylem herkesin hakkı, hakkını aramak için eylem yapan herkese saygım var. Ancak şu an hayvancının şikayet edebileceği miktarda et konusu yok. 20 tonun ithal edilmesiyle alakalı bu kadar gürültü kopması ve bu kadar insanın birbirini ezmesi doğru değil. Biz hayvancıya ve üreticiye değer veriyoruz; vermeseydik, geçen yıl 850 milyondan başlayan gelir desteği şu an 2 milyar etmezdi. İstişareyi kesmemek lazım. Biz neyi istediklerini anlayamadık, anlayamadan bu sorunu çözmek mümkün değil.