2022 Avrupa Sosyal Araştırması'na (ESS) katılan toplam 31 ülke arasında Kıbrıs, yabancı düşmanlığının en yoğun olduğu on ülke arasında yer aldı.

Kıbrıs Üniversitesi Saha Araştırmaları Merkezi (UCFS) tarafından yapılan basın açıklamasında sonuçların, göçmenlerin entegrasyonu için bir ulusal plan oluşturulmasında devletin rolünü gündeme taşıdığı belirtildi.

Ada sakinlerinin çoğunluğu ile aynı etnik kökenden gelen kişilerin Kıbrıs'a göç etmesine izin verilip verilmemesi gerektiği sorusuna ankete katılanların %58'i az ya da çok katıldıklarını belirtti.

Söz konusu görüş, soru farklı kökenlerden ya da Avrupa dışındaki yoksul ülkelerden gelen kişiler ile ilgili olumsuz yanıta dönüşüyor. Farklı etnik kökene sahip insanların göçüne az ya da çok katılmayanların oranı %65 iken, bu oran Avrupa dışındaki yoksul ülkelerden gelen insanlar söz konusu olduğunda %66'ya ulaşıyor.

Aynı ve farklı etnik kökenden insanların göçüne yönelik tutumlar arasındaki yukarıdaki zıtlık, Kıbrıs'ta güçlü yabancı düşmanı tutumların varlığına işaret ediyor. Bir yandan, ada sakinlerinin çoğunluğu ile aynı etnik kökenden insanların göçüne yönelik ılımlı bir mutabakat söz konusuyken, öte yandan "yabancı" (farklı uyruktan) olarak nitelendirilebilecek kişiler için bu mutabakat bir redde dönüşüyor.

Türk Hava Kuvvetleri'nden Kıbrıs adasının güneyinde eğitim uçuşu Türk Hava Kuvvetleri'nden Kıbrıs adasının güneyinde eğitim uçuşu

Bu tutumuyla Kıbrıs, toplam 31 ülke arasında yabancı düşmanlığının en yoğun olduğu 10 ülke arasında yer alıyor.

Kıbrıslı Rumların çoğunluğunda Avrupa'ya kıyasla daha olumsuz kanılar öne çıkıyor. Katılımcıların %44'ü göçün ekonomi için kötü olduğuna az ya da çok inandıklarını belirtti. Benzer şekilde, %49'u Kıbrıs'ın kültürel yaşamına da zarar verdiğine inanıyor.

Katılımcıların çoğunluğu (%48) diğer ülkelerden insanların gelmesiyle Kıbrıs'ın yaşamak için daha kötü bir yer hâline geldiğini belirtiyor.

İlgili açıklamada, "Yukarıdaki yanıtlar tehdit hissinin, yani gerçekçi ve sembolik tehdidin yaygınlığını ortaya koymaktadır" ifadesi dikkat çekiyor.