“20 Temmuz Barış Harekâtı, barışın, özgürlüğün, milli duruşumuzun ve dayanışmamızın simgesidir” “20 Temmuz Barış Harekâtı, barışın, özgürlüğün, milli duruşumuzun ve dayanışmamızın simgesidir”

Özel haber:Emir Abdurrahman Bulut 
 

KKTC  İTHAL SİVRİSİNEKLER İŞGALİ TEHLİKESİNDE
Uzmanlar, Asya kaplan sivrisineği veya bilimsel adı Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türü olduğunu belirtirken.

Uluslararası  gümrük mallarının taşınması ve ulaşım imkanlarının  gelişmesi sonucu, Asya kaplan sivrisineği de Kıbrıs'ta da iyice artış göstermeye başladığını belirtirken özelikle ithal edilen araçlar ile ülkeye gelindiğine  vurgu yapılıyor.

YETKİLİLER  SICAKLAR BAŞLAMADAN TEDBİRLERİ ALMALI
Uzmanlar yaz sıcaklarının  başlamadan özelikle başta su  birikintileri ile göletlerin ilaçlaması  gerektiğini belirterek acilen önlem alınmasına dikkat çekiyor.

ASYA SİVRİ SİNEĞİ TEHLİKESİ

Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olmasının en büyük sebebi bu sivrisineğin ısırığıyla bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalinin bulunmasıdır.
Bu enfeksiyonlar, insanda çok ciddi hastalıklara neden olan ve sivrisineğin diğer bölgelere yayılmasından önce genellikle karşılaşılmayan türden enfeksiyonlardır.

SİVRİ SİNEK DEĞİL ENFEKSİYON YAYMA  MAKİNASI

Bu enfeksiyonlar arasında Dang ateşi (Dengue Fever) virüsü, Batı Nil virüsü, sarı humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü yer alır.
İNSAN SAĞLIĞINA BÜYÜK TEHLİKE
Viral enfeksiyonların dışında, bu sivrisinek türü, bazı filarya türündeki parazitlerin insana bulaşmasından da sorumludur.Asya kaplan sivrisineğinin Avrupa ve diğer bölgelere yayılması, bahsedilen viral enfeksiyonların insan sağlığını ciddi tehdit etmesi ve mevcut durumda etkili tedavi yöntemlerinin kısıtlı olması nedeniyle, bu sivrisinek türünün yol açtığı enfeksiyonlar, son yıllarda endişe yaratan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir.
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR
Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olabilecek bazı ciddi viral enfeksiyonları bulunmaktadır.

Isırık bölgesinde kaşıntı,ağrı ve kızarıklık,

Yüksek ateş,

İshal,

Sarılık,

Karın ağrısı,

Kas ve eklem ağrısı,

Halsizlik,

Titreme,

Eklem ağrısı.