Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında yer alan ve yurt dışında dağınık halde bulunan iş insanları ile girişimcilerini tek platformda bir araya getirmeyi amaçlayarak kuruldu. DTİK’in ana çalışma prensibi, “Yurt dışında yerleşik Türk ve Türkiye dostu kişiler arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirici faaliyetlerde bulunarak, yurt dışında yerleşik bir hayat süren Türk girişimcilerimizin sorunlarına çözüm getirmeye çalışmak, Türkiye’nin yurt dışındaki yüksek imajının, bulunduğu konumdan daha yükseğe çıkarılmasında öncülük etmek” olarak açıklandı. DTİK 10. Kurultayı, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 15 – 16 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirildi. İş insanı Rauf Denktaş, DTİK Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi olarak seçildi.

Denktaş: “DTİK, KKTC’de faaliyet gösteren Türk ve Türkiye dostu iş insanlarını ve girişimcileri tek bir çatı altında topluyor. KKTC olarak önceliğimiz ülkemizin yatırım potansiyelini ve fırsatlarını tanıtmak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda iş birlikleri geliştirmek ve üye iş insanlarımızın karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek olacak” dedi.

“SADECE TİCARİ DEĞİL, MANEVİ BİR SORUMLULUK TAŞIYORUZ”

DTİK KKTC Ülke Temsilcisi Rauf Denktaş “Bu kapsamda KKTC, DTİK bünyesinde daha özel bir yerde bulunuyor. Çünkü DTİK yurt dışında yerleşik bulunan Türk iş insanlarının bir çatı altında buluşmasını sağlıyor. Yani aslında Türk diasporasının yurt dışında Türkiye’nin çıkarları ve güçlü imajını daha da geliştirmek adına çalışmalar yürütmesine katkıda bulunuyor. Biz KKTC olarak diaspora değil, bir Türk devletiyiz. Bu nedenle hem Türkiye’nin çıkarları ve imajı için çalışırken hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çıkarları ve imajı için çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda sorumluluğumuz iki kat artıyor ve bu sorumlulukları başarıyla yerine getirmekten DTİK KKTC olarak gurur duyuyoruz. Çünkü bu sorumluluk Kıbrıslı Türkler olarak bizim için sadece ticari değil, manevi bir sorumluluk” dedi.

“DTİK SOSYAL SERMAYEMİZE KATKI SAĞLAYACAK”

Denktaş, “DTİK bünyesinde 83 ülkeden ve 6 kıtadan farklı sektörlerden, iş insanları yer alıyor. DTİK’in faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde olduğu gibi KKTC’de de DTİK üyesi iş insanları hem kendi ülkelerindeki iş insanları ve girişimcilerle hem de diğer DTİK üyesi ülkelerdeki iş insanları ve girişimcilerle iş birlikleri geliştirip, ortak faaliyetlere imza atma fırsatı bulabiliyor. Daha da önemlisi DTİK, kamu-özel sektör iş birliği ile tasarlanan sürdürülebilir diaspora stratejisini etkin bir şekilde uygulamaya koyarak Türk Diasporasının dünyadaki en etkin diasporalardan birisi haline getirmeyi amaçlıyor. Birbirlerinin sosyal sermayesinden yani insan ağından faydalanan iş insanları aynı zamanda Ticari Diplomasi yürütme görevini de taşıyor. Siyasi tartışmalardan arınmış bir şekilde yalnızca ülkemizin ve Türkiye’nin refahını ve çıkarlarını yükseltmek adına çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.