KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde şu anda 52/2008 sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası, Fasıl 149 Sözleşmeler Yasası, 35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası ve 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası ile ilgili değişiklik yasa tasarıları görüşülmektedir. İşbu tasarılar bizler ve hukukçularımız tarafından incelendiğinde bu tasarıların Anayasa’ya, yürürlükteki yasalara, genel hukuk prensiplerine ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu tespit edilmiştir. 

Örnek olarak, 52/2008 sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerden bir tanesi de ilgili yasa tasarısında 8. Maddenin 11. Fıkrasında getirilen düzenleme ile bir parsel üzerinde yer alan taşınmazlardan yabancı uyruklu kişilerin mal almasını kısıtlamaktır. İlgili düzenleme ile aynı parsel üzerinde yer alan taşınmazların ancak %50’ye kadar olan kısmı yabancılara satılabilecek, bu yabancıların ise her biri farklı milletlerden olacaktır. Yani söz konusu parselden her milletten bir kişi taşınmaz mal alabilecektir. Bu düzenleme gibi inşaat ve emlak sektörüne ve ülke ekonomisine zarar verecek daha pek çok örnek söz konusu yasa tasarılarında mevcuttur.

"Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz" "Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz"

Bu aykırılık ve/veya yanlışlıkların detaylarına girmeden şunu belirtmek gerekir ki bu değişiklik tasarılarının oldukları şekilleri ile yürürlüğe girmeleri durumunda ülkedeki inşaat, yap-sat ve emlak sektörleri batma noktasına gelecektir.

Unutulmamalıdır ki, ülke ekonomisinin en büyük dilimi inşaat ve emlak sektörüdür. Bu yasa tasarıları ile ülkedeki inşaat ve emlak sektöründeki tüm paydaşlar çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayacak ve ekonomik bunalım içerisine gireceklerdir. Bu sektörlerin çalışmaz hale gelmesi ile KKTC olarak özellikle ülke ekonomisinin yanı sıra Taşınmaz Mal Komisyonu gibi çeşitli komisyon veya kuruluşların da fon kaynakları kesilmiş olacaktır.

Bu düşünce ve tespitlerimiz, bu yasa tasarılarından etkilenecek sektörlerin tüm paydaşları tarafından onaylanacaktır. Bu bağlamda ülkeyi yönetenlerden talebimiz, yapılması planlanan değişikliklerin yeniden gözden geçirilerek ele alınması ve bu değişiklik yasa tasarılarının bu şekilde onaylanmamasıdır.