Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, yaklaşık bin dekarlık alanda, açık ve kapalı sahada dut yetiştirildiğini belirterek, "Çiftçimizden 80 ile 100 liradan alınıyor. Dekardan 2,5 ton toplamda 25 bin ton üretimimiz var. Yoğun işçilik gerektiriyor. Ailesi kalabalık olan, kendileri toplayanlar para kazanıyor" dedi.

 

Halise Sarıçalık, ilçedeki Atayurt Mahallesi'nde, domates ve çileğe alternatif olarak karadut üretimi yapmaya başladığını söyledi. Erkenci karadutun hasadı ve talebinden mutlu olduklarını belirten Sarıçalık, "Dut hasadımız ocak ayının 5'inde başladı. Bu üçüncü hasadımız. Artan maliyetlerden dolayı 5 yıl önce karaduta yöneldik. Çok hassas bir meyve, toplarken ezmememiz lazım. Yurt içinde İstanbul'a Ankara'ya, yurt dışında ise Irak, Libya, Mısır ve Katar'a gidiyor. 130 liradan başladık bu sene. Tanesi 2,5 liraya geliyor. Dış devletlerde 'aşk meyvesi' olarak geçiyormuş. Şu an talep çok fazla. Satışında hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Hasattan ve talepten memnunuz. Tamamen doğal, organik yollarla yetiştiriyoruz. İsteyen herkese tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

PAKETLER HALİNDE SATIYORUZ

'PAKETLER HALİNDE SATIYORUZ' 

 

Üretici Arzu Kaçmaz ise, "Karadutlarımızın hasadına başladık. Küçük paketler olarak satıyoruz, içerisinde 35- 40 tane oluyor. Şu an dutta ilk hasat ve fiyattan çok memnunuz. Ürünü satma sıkıntımız yok" dedi.

KARADUTUN SAĞLIĞIMIZA NE GİBİ FAYDALARI VAR

KARADUTUN SAĞLIĞIMIZA NE GİBİ FAYDALARI VAR? 

 

Karadut içerdiği pektin bileşiği ile müshil etkisi göstererek kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olur.

 

Karadutun kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bağırsaklarınızda karbonhidratları parçalayan enzimi engelleyen bileşikler içerir. Bu sayede özellikle yemeğin ardından gelişebilecek kan şekeri artışını yavaşlatır ve şeker hastalığına karşı iyi gelebilir.

 

C vitamini açısından zengin olan karadut özü bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu oluşabilecek hastalıkların temel sebeplerinden arındırır.

 

Karadut suyundaki antioksidanlar oksidatif stresi azaltarak kanser riskini azaltabilir.

 

Karadut kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kolesterol düzeyine olan etkisi sayesinde kalp hastalıkları riskini de azaltır.

 

Karadut antioksidan, anti-kanser ve hipoglisemik aktivitelere sahiptir .
Karadut özleri insülin direncini dengede tutar.

OĞUZHAN HASİPOĞLU’NDAN AÇIKLAMA OĞUZHAN HASİPOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

 

Karadut özü antioksidan özelliği sayesinde hücrelerin yenilenmesine destek olup cilt sağlığına da iyi gelir.

 

Kalsiyum, demir içerikleri saçların beyazlamasını geciktirmeyi sağlar.
Güne karadut suyu içerek başlandığında enerji katarak dinç kalmaya yardım eder.

 

 

Karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur. Bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur.

 

Karadutun kendisi ve yaprakları ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.

Yüzdeki akne ve lekeler için karadut suyu tercih edilebilir.