Artan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin en önemli yolu. Fakat her türlü yeniden ısıtma; yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkiliyor. Hatta bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya ciddi sağlık riski çıkıyor.

 

Parmak çıtlatmak: Zararlı mı yoksa rahatlatıcı mı? Parmak çıtlatmak: Zararlı mı yoksa rahatlatıcı mı?

Pilavı yeniden ısıtırken dikkat Gıda zehirlenmesine neden oluyor… ‘Kızarmış pirinç sendromu ortaya çıkıyor

 

 

Örneğin pirinç, Türk mutfağının en sevilen ürünlerinden biri. Genellikle ana yemeklerin tamamlayıcısı olarak kullanıyor ya da lezzetlerle birlikte sunuluyor. En çok tercih edileni de pirinç pilavı... Ancak pilavı bir sonraki güne kadar saklıyor ve tekrar tekrar ısıtıyorsanız çok dikkatli olmanız gerekiyor.
 

Jen Messer Nutrition'da beslenme danışmanı ve kayıtlı diyetisyen olan Jen Messer, bu hafta USA Today'e yaptığı açıklamada şu bilgilerin altını çizdi:

“Pirinci yeniden ısıtmak genellikle doğrudan bir tehlike oluşturmaz. Ancak bunu yanlış yapmanın getirdiği riskler var. Pirinç, iki tür gıda kaynaklı hastalığa (ishal ve kusma) neden olan toksinleri serbest bırakabilen yaygın bakteri olan Bacillus cereus’un (Doğada yaygın olarak bulunan bakterilerden biri. Toprak kökenli olması nedeniyle tarla ve bahçe ürünlerinde hatta et ve süt ürünlerinde bulunabilir) virüslerini içerebilir.”

 

Pilavı yeniden ısıtırken dikkat Gıda zehirlenmesine neden oluyor… ‘Kızarmış pirinç sendromu ortaya çıkıyor

 

Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nda görevli olan Dr. Emily Hovis ise New York Post’a verdiği demeçte “Bakteri ilk pişirme sürecinde hayatta kalıyor ve eğer pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, toksin üretiyor. Yani pirinci yeniden ısıttığınızda bile bitkisel hücreleri öldürüyorsunuz, toksinleri yok etmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
 

KIZARMIŞ PİRİNÇ SENDROMUNA DİKKAT!

Gıda ve İlaç İdaresi’ne göre ABD'de her yıl yaklaşık 63 bin 400 Bacillus cereus hastalığı vakası rapor ediliyor. Bacillus cereus makarna ve patateste de bulunabilmesine rağmen bu fenomen ‘kızarmış pirinç sendromu’ olarak biliniyor.
Sendromun belirtilerine dikkat çeken Dr. Emily Hovis, “Belirtiler 6 ila 12 saat içinde ortaya çıkıyor. Hayatı tehdit edici olmasa da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine neden oluyor. Çoğu hasta genelde 24 saat içinde iyileşiyor ama bu noktada sıvıyı korumak çok önemli” dedi.
 

New Mexico’da beslenme uzmanı olan Shelley Rael de bakteriyel büyümenin, pirincin pişirildikten sonra yeterince hızlı bir şekilde buzdolabına alınmamasından, buzdolabında çok uzun süre saklanmasından veya uygun şekilde yeniden ısıtılmamasından kaynaklandığının altını çizdi.

AVI YENİDEN ISITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Rael, pilavı ısıtırken dikkat edilmesi gerekenlere dair ise şu bilgileri paylaştı:

-- Öncelikle pilavın ilk yapım aşamasında yemeği yüksek sıcaklıkta pişirin. Bacillus cereus, ‘tehlikeli bölge’ olarak da bilinen 4 ila 60 santigrat derece arasında çoğalabiliyor. Pilavı yapıp, tükettikten sonra pirinci oda sıcaklığında ya da daha yüksek sıcakta iki saatten fazla bekletmeyin. Kapağı kapatılabilen bir kapta saklayın ve buzdolabına koyun.
Ancak bu süreç de üç ya da dört günü asla bulmamalı. Eğer pirinci mikrodalgada yeniden ısıtmayı planlıyorsanız da lezzetli ve yumuşak kalması için önceden biraz su veya et suyu eklemenizi önerim. Bir gıda termometresi kullanmanız da oldukça önemli…