Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Ekmek mi, şeker mi daha zararlı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Ekmek mi, şeker mi daha zararlı?
Abone ol
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Ekmek mi şeker mi'' başlıklı yazısında “Şeker mi, un mu daha zararlı?” sorusunu yanıtladı. Müftüoğlu konuya dair açıklamasında ''YAŞI, mesleği, ekonomik gücü ne olursa olsun hemen her ülkede beyaz un ve şekerden hoşlanmayanların sayısı çok az'' dedi. Müftüoğlu'nun yazısının devamı şu şekilde:

''Kısacası fırın, pastane ürünü beyaz un bombalarını ve vıcık vıcık şeker kaynayan tatlıları hepimiz çok seviyoruz. Ne var ki ardı ardına yayımlanan bilimsel bulgular her iki besinin de sağlığımız için son derece ciddi tehditler oluşturduğunu gösteriyor.
 

Bu nedenle “Şeker mi, un mu daha zararlı?” sorusuna yanıt aramaktan vazgeçip ikisinden de uzak durmamızda fayda var.
 

Dahası bu işe çocukluk çağlarında başlamak, ölene kadar da sürdürmek zorundayız. Peki süreci bugünden başlatırsak, ikisinden birden değil de önce birinden vazgeçmeye karar verirsek önceliği hangisine verelim?
 

Hangisi daha zararlı? Ekmek mi, şeker mi? Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Toz şekerin de, beyaz ekmeğin de kan şekerini yükseltme ve insülin patlamalarına yol açma potansiyelleri, yani bilimsel adıyla glisemik indeksleri aşağı yukarı aynı.
 

Tavsiyem şu: Ekmek mi, şeker mi sorusuna yanıt aramak yerine bu ikiliyi mümkün olduğu kadar az yiyip içmenin bir yolunu bulmaya çalışın. Bunlardan gelen zararları azaltmak istiyorsanız da “her gün düzenli yürüyüş yapma” yani “egzersiz alışkanlığı” kuralını devreden asla çıkarmayın.
 

- Sırtınızı duvara verip ayakta durun. - Dizleriniz hafif kırık dursun ve ayaklarınızın ucu karşıya baksın. - Dizleriniz 90 derecelik bir açıda olana dek yavaş yavaş aşağıya doğru kayın. - Bu pozisyonda 25-30 saniye durun. - Tekrar ayağa kalkıp hareketi tekrarlayın. - İlerledikçe 30 saniyeli süreyi 1 dakikaya kadar uzatın. NOT: Bu egzersize günde 2-3 tekrarla başlayın. Zaman içinde 10-12 tekrara kadar ulaşmaya çalışın.

 

OKUR SORUSU - PİLATES Mİ YOGA MI DAHA FAYDALI? Pilates de yoga da son yılların sevilen ve hayranlarının sayısını hızla büyüten iki faydalı egzersiz çeşidi. İkisini de beğeniyorum. İkisi için de tavsiye edici yazılar yazdım. Tavsiyeme gelince: Bedensel ve ruhsal egzersizleri aynı anda yapmak istiyorsanız yogayı tercih edin. Hedefiniz daha fit, daha bir “sırım gibi görünmek” ise pilatese yönelin. Vaktiniz ve aklınız (!) varsa ikisini de birlikte yürütün. Ama bir şartla! Yürümeyi ihmal etmeden!''


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bellapais İlkbahar Müzik Festivali Trio Konseri ile devam ediyorÖnceki Haber

Bellapais İlkbahar Müzik Festivali Trio...

Ankara’da silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralıSonraki Haber

Ankara’da silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı

Facebook Yorum

Yorum Yazın