KAYNAK: KIBRIS GAZETESİ

500 milyon Euro… 
T&T Havalimanı İşletmeciliğinin 12 milyon yolcuya kadar hizmet verebilecek büyüklükte inşa ettiği, 20 Temmuz 2023’te açılışı yapılan Ercan Havaalanı bugün 500 milyon Euro değerinde çağdaş bir havaalanı olarak Kıbrıs Türk halkına hizmet veriyor.

“Bu yatırıma sahip çıkılmalı”… KIBRIS’a konuşan Turanlı, uçakların kalkış ve inişlerinin neden engellemek istendiğine, neden sabotaj yapılmaya çalışıldığına bir anlam veremediğini söyleyerek “Ercan, Kıbrıs Türk halkınındır. Bu yatırıma sahip çıkılmalıdır.” dedi.

Kapasitesi yetersiz, güvenlik sorunları ile boğuşan, çağdışı bir havaalanı olarak nitelendirilen Ercan Havaalanı 20 Temmuz 2023 yılında açılan yeni Ercan Havaalanı ile artık dünya çapında bir yapıya büründü.

Kıbrıs’ın en büyük havaalanını inşa eden T&T Havalimanı İşletmeciliği bu dev havaalanını yaratmak için büyük meblağlar harcadı. Ercan’ın bugünkü değerinin 500 milyon Euro olduğu belirtildi.

"Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz" "Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz"

7 milyon 800 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen yeni Ercan Havalimanı kapasitesi ile 12 milyon yolcuya hizmet verebiliyor.

Yeni Ercan Havaalanı’nın hizmete girmesiyle yolcu sayısı yüzde 32, uçak sayısı da yüzde 24 artış gösterdi.

Ancak ülkede belirli bir kesim Ercan havaalanı üzerinden bir karalama kampanyası yürütüyor.

Konuya ilişkin KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan T&T Havaalanı İşletmeciliği Direktörü Emrullah Turanlı, bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi, medya ve sivil toplum örgütlerine ‘yatırıma sahip çıkılması’ çağrısı yaptı. Emrullah Turanlı “Burası Kıbrıs Türk halkının malıdır. Bu yatırıma sahip çıkılması gerekiyor.” dedi.

Turanlı’nın isyanı

KIBRIS’a özel açıklamalarda bulunan Emrullah Turanlı, Ercan Havaalanı’nı yaratmak için büyük mücadeleler verdiklerini anlatarak, “50 yılda yapılamayan bir yatırımı gerçekleştirip Kıbrıs Türk halkının hizmetine sunduk. Bu yatırım Kıbrıs Türkü’ne aittir.” ifadelerine yer verdi.

“Çağdaş, dünya standartlarında, içerisine giren, gören herkesin gurur duyacağı bir yatırım yaptık.” diyen Turanlı Ercan’daki yatırımlara devam edeceklerini vurguladı.

Karşılaştıkları zorluklara da değinen Turanlı şunları söyledi:

“Uçakların kalkış ve inişlerini neden engellemeye çalışıyorlar, neden sabotaj yapmaya çalışıyorlar bir türlü anlamıyorum. Havaalanını açtık kablolar kesildi. Olacak iş değil. Sivil Toplum Örgütlerinden ve medyadan destek bekliyorum, çünkü burası Kıbrıs Türk halkının malıdır. Bizim de yanlışlarımız olabilir. Bir yanlışımız varsa, bunların düzeltilmesi gereken noktalar varsa dikkate alıyoruz, düzeltiyoruz, yeter ki yazılıp çizilenler doğru olsun.”

“Hedef, KKTC ekonomisinin kalkınması”

Emrullah Turanlı, KKTC’nin kalkınması, ekonomisinin güçlenmesi noktasında yatırımcılar olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında “Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Ercan’ın çok daha iyi bir noktaya gelmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakın yeniden söylüyorum; bu havaalanı Kıbrıs Türkü’nündür. Bu noktada tek beklediğimiz bu değere sahip çıkılmasıdır.” diye konuştu.

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı

Ülkemizin dışa açılan tek penceresi olan ve 20 Temmuz 2023’te açılan toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen yeni Ercan Havalimanı’nın yeni pist uzunluğu 3 bin metre, genişliği ise 45 metre ile her model yolcu uçağının kullanımına müsait olacak şekilde yapıldı.

Kıbrıs adasının en büyük havalimanı konumundaki yeni Ercan Havalimanı’nda kullanılan teknoloji ve yenilikler Dünya’daki modern havalimanlarını aratmayacak nitelikte.

Yolcu sayısı yüzde 32, uçak sayısı yüzde 24 arttı

Ercan Havalimanı’nın devreye girmesiyle yolcu ve uçak sayılarında önemli oranda artışlar yaşandı. Ercan Havalimanı Ağustos 2022- Şubat 2023 ile Ağustos 2023- Şubat 2024 tarihlerini kapsayan 7 aylık dönemde yolcu sayısında yüzde 32, uçak sayısında ise yüzde 24 artış oldu.

Ağustos 2022- Şubat 2023 tarihleri arasında eski Ercan Havalimanına 13 bin 524 uçak teker koyarken, yeni Ercan Havalimanının devreye girmeyi ile birlikte Ağustos 2023- Şubat 2024 tarihleri arasında havalimanına inen uçak sayısı yüzde 24 artış göstererek 16 bin 747 olarak gerçekleşti.

Yolcu sayısına bakıldığı zaman ise eski havalimanına Ağustos 2022- Şubat 2023 tarihleri arasında 1 milyon 977 bin 925 yolcu kullanırken, yeni Ercan Havalimanı’na Ağustos 2023- Şubat 2024’de 2 milyon 607 bin 920 yolcu gelişi yaşandı.

Üstten uçaklar, alttan araçlar geçiyor

KKTC Havacılık sektörüne önemli bir yatırım olan ve 10-12 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni Ercan Havalimanı, her tip ve büyüklükte uçağın inebileceği pisti ile en son teknolojisi ile görenlerin gıpta ile baktığı bir eser olarak Kıbrıs Türk halkı ile yolcuların hizmetine sunuldu.

Yeni Ercan Havalimanı’nın bir diğer önemli özelliği ise Dünya’nın sayılı havalimanlarında yer alan ve alttan araçların üstünden uçakların iniş ve kalkış yaptığı pistin yer aldığı bir de tünel mevcut. Yapılan tünel KKTC’nin ilk tüneli olması bakımından da önem taşıyor.

9 körük 3 bin metrelik pisti ile hizmet veriyor

Yeni Ercan Havalimanı’nda 9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı mevcut.

Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binasında, gelen ve giden yolcu bölümünde 44 adet pasaport kontrol noktası, 60 adet ise check- inn yer alıyor.

Havalimanında ayrıca, 5 bagaj alım yeri, 26 adet x-ray cihazı ve 4 kilometre uzunluğunda saatte 5 bin bagaj kapasitesi ile bagaj sistemi yolcularına hizmet veriyor.

40 bin metrekarelik ve bin 500 araç kapasiteli kapalı otoparkla birlikte havalimanında otoparktan terminale asansör ve yürüyen merdiven sistemleriyle yolcularına çok daha güvenli hizmet verir konumunda.

Doğa dostu bir havalimanı

Yeni Ercan Havalimanı’na ek olarak projesi hazırlanan ve yakında yapımına başlanılacak olan güneş panelleriyle kendi enerjisini kendisi karşılayacak ve doğa dostu bir havalimanı konumunda olacak.

Yeni havalimanında yapılacak su arıtma tesisinden elde edilen su peyzaj ve tuvaletlerde kullanılacak.