Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu
Abone ol
Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85’inci yılında saygıyla anıldı. Saatler 09:05'i gösterdiğinde Türkiye'de hayat durdu. 
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 4

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamında milletinin ve vatanının bağımsızlığı için girdiği her mücadeleyi askeri ve siyasi dehasıyla zaferle taçlandırarak, adını Türk ve dünya tarihine altın harflerle yazdırdı.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 3
Büyük Önder Atatürk, 1881'de Selanik'te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım'ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi'nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebi'nde ilkokulu bitirdi.

Ortaokul eğitimi için gittiği Selanik Mülkiye Rüştiyesi'nden kendi isteğiyle ayrılan Atatürk,, öğrenimini Selanik Askeri Rüştiyesi'nde sürdürdü. Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, Atatürk'ü sınıftaki diğer "Mustafa"lardan ayırmak için üstün yetenekli öğrencisine ikinci ad olarak "Kemal" ismini koydu.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 5

Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra Manastır Askeri İdadisi'nden ikincilikle mezun oldu. Askeri öğreniminin yanında yabancı dil eğitimi de alan Atatürk, yazları izinli döndüğü Selanik'te Fransızca dersleri gördü.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 6

Daha sonra İstanbul'a gelerek 1899'da girdiği Harp Okulu'nu 1902'de teğmen rütbesiyle bitiren Atatürk, Harp Akademisi'nden de 1905'te kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 7
Atatürk, kurmaylık stajı için 1905'te Şam'da 5. Ordu emrine atandı. Suriye bölgesindeki üstün hizmetleri nedeniyle Beşinci Rütbe'den Mecidi Nişanı verilen Atatürk, 1907'de merkezi Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 3. Ordu Karargahı'na atandı. Atatürk, 3. Ordu Karargahı'nın Selanik'teki kurmay şubesinde görevlendirildi.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 8
Mustafa Kemal Atatürk, Manastır ve Selanik'te görevliyken 1909'da İstanbul'daki 31 Mart Vakası'nı bastıran Hareket Ordusu'nda görev yaptı.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 10
1910'da Arnavutluk'taki isyanı bastırmak için düzenlenen harekatta da görevlendirilen Atatürk, İtalya'nın 1911'de Trablusgarp'a asker çıkarması üzerine Tobruk'a gönderildi.

Tobruk ve Derne'de Türk kuvvetlerini başarıyla yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı'na katılan Atatürk, Edirne'yi Bulgaristan'dan geri alan kolorduda görev yaptı.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 11
Atatürk,  1913'te Sofya'da ataşeliğe atandı. Ataşe olarak görev yaptığı sırada, Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Atatürk, Başkomutanlık Vekaletine müracaat ederek cephede görev almak istedi.
Türkiye'den 10 Kasım manzaraları: 9'u 5 geçe hayat durdu - Resim: 12


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAU Cyprus Cup’ta Final GünüÖnceki Haber

BAU Cyprus Cup’ta Final Günü

Erdoğan ve Özel, tören öncesinde tokalaştı: "Ata'nın huzurunda siyasi rekabet olmaz"Sonraki Haber

Erdoğan ve Özel, tören öncesinde tokalaş...

Facebook Yorum

Yorum Yazın