Son yıllarda milyonlarca insan uyku kalitesini artırmak, uykuda daha uzun süre kalmak ve stresini azaltmak için ağırlıklı battaniye kullanmaya başladı. Yetişkinler arasında oldukça popüler olan ürünler artık bebekler, hatta yeni doğanlar için bile kundak şeklinde üretiliyor.
Bu battaniyelerin sarılmayı taklit ettiği, bu hafif baskının sevgi hormonu olarak bilinen oksitosinin salgılanmasında artış sağladığı, bu özelliği nedeniyle kalp ritmi ile tansiyonun düşürülmesine yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Bundan 20-25 yıl önce şimdilerde bazaların altına kaldırılan ağır yün yorganlar kullanılırdı. Hâlâ daha sağlıklı olduğuna inandığı için yün yorgan kullananlar var. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda da ağır battaniyelerin bedeni daha iyi kavradığı için sakinleştirici etkisinin olduğu ileri sürülüyor.

Peki gerçekten ağır yün yorganlar şimdiki yorganlara göre daha mı sağlıklı?
Bu ağırlıklı battaniyeler uykumuzu nasıl etkiliyor?
Melatonin salgılanmasını destekliyor mu?
İçinde nasıl malzemeler kullanılıyor?

Töre’ye, İstanbul’da “Mutlu Barış Harekâtı'nın 50. Yılı Onur Ödülü“ takdim edildi Töre’ye, İstanbul’da “Mutlu Barış Harekâtı'nın 50. Yılı Onur Ödülü“ takdim edildi

Kıbrıs Türk Haber olarak Ağırlıklı battaniyelerle ilgili aklımıza takılan soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.


Bu konuda yapılan son araştırmalar ne diyor?
 

Washington Post’ta yer alan habere göre yakın zamanda yapılan bir araştırma, ağırlıklı battaniye kullanımının, uykuyu teşvik eden ve beyin tarafından üretilen melatoninin hormonunun daha fazla salınmasına neden olabileceğini ortaya koyuyor.

İsveç Uppsala Üniversitesi'nde farmakoloji profesörü olan çalışma yazarı Christian Benedict, "Bana ağırlıklı battaniyenin sihirli etkilerinden bahseden birçok pediatri doktoru ve terapistle tanıştım, ancak bunun plasebo etkisi olup olmadığını bilmiyoruz. Bu çalışmayı yapmaya karar vermemin nedenlerinden biri de buydu" dedi.

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre hafif battaniye yerine ağır battaniye kullanmanın; uyku sorunları, anksiyete ve dikkat eksikliği gibi birçok soruna çare olduğu belirtildi.

Genç, sağlıklı katılımcılar üzerinde yapılan araştırmaya göre, ağır bir battaniyeyle uyumak kişiyi rahat ve güvende hissettirirken, uykuyla ilişkili bir hormon olan melatonin düzeyini artırarak uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Araştırmada hormon düzeyleri ölçüldü. Ağır battaniyenin vücuda basınç uyguladığı ve duyusal sinirleri uyardığı ortaya çıktı.