Dünya'dan yaklaşık bir milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan iki dev kara delik, düzenli aralıklarla garip ışık parlamaları yayıyor. Bu ışık patlamalarının nedeni ise bilim dünyasında büyük bir merak konusu oldu.

ARAŞTIRMACILAR OLAYIN NEDENİNİ AÇIKLADI

Milenyum Astrofizik Enstitüsü'nde (MAS) görev yapan baş araştırmacı ve bilim insanı Lorena Hernández-García, Space.com'a yaptığı açıklamada, "Bu daha önce gördüğüm her şeyden çok farklı." dedi.

Araştırmacılar, kara delik çiftinin geniş bir gaz bulutu içerisinde döndüğünü ve gaz bulutuyla etkileşimlerinin aslında alışılmadık parlamaları tetiklediğini öne sürüyorlar. Bu da bunun türünün ilk gözlemi olduğunu gösteriyor.

IŞIK PATLAMALARI NASIL KEŞFEDİLDİ

Araştırmacılara göre cep telefonları tuvaletlerden daha kirli Araştırmacılara göre cep telefonları tuvaletlerden daha kirli

Gök bilimciler, kara delik parlamalarıyla ilgili ilk ipucunu 2021 yılının Mart ayında aldılar. Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'ndeki Zwicky Geçici Tesisi (ZTF), kuzey gökyüzünde bazı parlak nesnelerin varlığını gösteren veriler üretti.

Araştırmacılar, ilk başta bunun bir süpernova (bir yıldızın ölümünden kaynaklanan parlak bir patlama) olduğuna inandı.

Ancak, olayın tekrar tekrar gerçekleştiğini fark ettiklerinde, bunu bazı galaksilerin merkezinde bulunan süper dev kara delikler olan aktif galaktik çekirdek (AGN) olarak yeniden adlandırdılar