Milliyetçi Demokrasi Partisi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni kabul etti Milliyetçi Demokrasi Partisi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni kabul etti

ÖZEL HABER / DİLAN GÖLBAŞI

Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, ‘’ Bu fiyatlar neden kaynaklanıyor? Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Dairesi, Hal yasasını geçirseydi şimdi böyle olmazdı. Hal yasası yok, etikete karışanda yok. Böyle bir dünya var mı? Benim üreticim ödeniyor 50 Türk Lirasından, Tüccar da yüzde 30-35 Türk Lirasından kar koyuyor, Marketçi de yüzde 30-35 kar koyduklarında ortaya 140-150-160 Türk Lirası gibi fiyatlar tüketiciye yansıyor. Biri de çıkıp ‘hangi hakla bu fiyatları koyuyorsun’ demiyor. Bunun suçlusu kimse kusura bakmasın üretici değildir. Bunun suçlusu Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Ticaret Dairesi’dir. Bakanlık bu olaylara bir dur demesi lazımdır. Hal yasasını ivedi bir şekilde geçmesi gerekiyor. 18 ay oldu ve bir arpa boyu yol ilerleyemedik. Geçtiğimiz günlerde Sayın Müsteşarımızla konuştuk. Nedir son durum dedim. Müsteşar da bana dedi ki ‘Güzelyurt bölgesinde arazi bulduk ama Lefkoşa ve Gazimağusa’da arazi bulamadık’ dedi. Var mı böyle bir şey? Her yer toprak, her yer arazi ve istimlak etmek bu kadar mı zor? Bunlar bahane değil. Ben buradan Ekonomi ve Enerji Bakanlığına, Başbakanlığa ve Tarım Bakanlığına çağrı yapıyorum. ‘Hal yasasını hızlandırın! Sen koskoca bir Devletsin! Arazi bulamadım ya da arazi alamadım gibi cevapları kabul etmiyoruz. Üretici de Tüketici de mağdur edilemez. Eğer böyle devam ederse kapılarına siyah çelenk koyacağız.’’ ifadelerini kullandı.  

Bayır, ‘’Bakanlığın verdiği 2 Bin 700 lira dönüm başı destek. Verse ne olur vermese ne olur. Yalnız fide maliyetidir bu!...  Bunların baştan gözden geçirilmesi lazım. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlıkta girdi maliyetlerini de aşağıya çekmesi gerekiyor. Bu girdi maliyetleriyle bu üretim yapılamaz. Üretim her geçen gün aşağıya doğru gidiyor. Kontrollü ekim de yok. Biz bunun da çağrısını yaptık ama herhangi bir çalışma yok. Zaten su sorunumuz var. Asrın projesi yapıldı ama Geçitköy’den Maraş’a suyu getiremediler. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz beni yanına çağırdı bizzat sordu ‘Sayın başkan bir sorununuz ya da bir ricanız var mı?’ dedi. Bende dedim ki ‘su sıkıntımız var’.  Ada’nın yüzde 70’inin üretimini yapan Maraş’ta su yok. Bu şekilde üretimi nereye kadar yapabilirsiniz. Üretim durma noktasına gelir. Üretim yapamayan bir toplum ne olur biliyor musunuz? Üretmeyen bir toplum her zaman açlığa mahkumdur. Üretim yapamayan bir ülkede batmaya mahkumdur.’’ dedi.