Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) ile Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER) iş birliğinde, KKTC Telsim sponsorluğunda “Bilişim ve Teknolojide Kız Çocukları (BİTEK) Projesi” kapsamında düzenlenen “Geleceğimi Bilişimde Görüyorum” semineri Aktivite Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“Şampiyon Melekler” anısına organize edilen, ülke genelindeki liselerden, 10-11-12’nci sınıflardan kız öğrencilerin katıldığı seminer, Vodafone Türkiye Büyük Veri ve Yapay Zeka Birimi Direktörü Şeniz Gayde Ayata tarafından verildi.
“Kıbrıslı Bir Kadın Mühendisin Yapay Zeka Liderliğine Uzanan Yolculuğu: Şeniz Gayde Ayata” konulu seminer sonrasında Gazimağusa Belediyesi tarafından tüm katılımcılara sardunya fidanı dağıtıldı, öğrencilere hediye verildi.
DAÜ Halkla İlişkiler ve Medya Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un da katıldığı seminerde, DAÜ BTYO Öğretim Üyesi ve BİTEK Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nazife Dimililer, MAKAMER Eğitim Sorumlusu ve BİTEK Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Üretici, KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hocanın konuşma yaptı. Konuşmalarda, Şampiyon Meleklerin asla unutulmayacağı vurgulandı.
- Dimililer
Seminerin açılışında ilk sözü alan Doç. Dr. Dimililer, daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya için tüm alanlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizerek, öğrencilere “Kendinize inanın, hayallerinizin peşinden gidin, asla kolayı ve size dikte edileni seçmeyin, mesleklerin cinsiyeti yoktur” diyerek seslendi.
-Üretici
MAKAMER Eğitim Sorumlusu ve BİTEK Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Üretici, kız çocuklarına yol gösterici olmayı hedeflediklerini belirterek, dönüşüm çağının kadınların düşünce ve deneyimleri ile şekillenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.
- Tanpınar
KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, yakın geleceğin önemli sektörlerinden biri olan bilişim ve teknoloji sektöründe kız çocuklarının yer almasını sağlamanın görevleri arasında olduğunu kaydetti.
-Hocanın
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, kız çocuklarının bilişim ve teknoloji alanında meslek sahibi olmalarının, kendilerini geliştirmelerinin, araştırma yapmaları ve yönetici pozisyonlarda yer almalarının son derece önemli olduğunu kaydederek, DAÜ’de seçilen kadın dekanların ve bölüm başkanlarının senatonun yarısını oluşturduğunun altını çizdi.
-Tatar
Öte yandan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ersin Tatar, seminerdeki konuşmasında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ilim, bilim, teknoloji ve inovasyonun bir merkezi niteliğinde olduğunu ve kurulduğu günden beri bir teknoloji üssü olarak KKTC’yi bütün dünyada temsil ettiğini kaydetti.
Tatar, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen depremde yaşananların asla unutulmayacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanlığı olarak yaptığımız çalışmalarda, Güney Kıbrıs’ta olsun Avrupa Birliği’nde olsun yapılan düzenlemelerde cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi, orada da KKTC adına seslendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda yapay zekâ ve yazılım çalışmaları, teknolojideki gelişmelerde kadınlarımızın daha fazla bu mesleğe yönelmesi en doğaldır. Vodafone, KKTC’de 4.5 G’ye geçilmesi için büyük bir yatırım hamlesi içerisindedir. 4.5 G’ye geçince KKTC’deki iletişimin daha verimli bir şekilde olması için yapılan altyapı çalışmalarının en erken zamanda sonuç vereceğine inanıyorum. Artık büyük şirketlerin bazı elemanları evlerinden çalışabilmektedir. Çünkü iş yerine gitmek için saatlerce trafikte beklemeniz gerekmektedir, bu da zaman kaybına neden olur. Bütün bu gelişmeler evine önem veren, evinin hanımefendisi olan kadınların evlerinden, bu gibi meslekleri, teknolojideki gelişmelerle daha verimli bir şekilde yapabileceğine dair birtakım gelişmeler vardır.
Dijitalleşen dünyada, yazılımın, teknolojinin ve yapay zekânın ne kadar önemli olduğunu ve herkesin hayatına girdiğini görüyoruz. Kadın nüfusun, erkek nüfusundan daha fazla olduğu düşünüldüğünde, bir ülkenin ekonomik yapısının güçlenmesi için gelişmelere ayak uydurabilmek için kadınlarımız en az erkekler kadar mücadele vermektedir.
KKTC’de de bütün bu başarılara imza atabilmek için kadınlarımızın özellikle bu yeni sektörde yer alması ve değer bulması gerekir. Yöneliş ve anlayış bu yöndedir. Bizim temennimiz, KKTC’nin bir bütün olarak bütün bu gelişmelere ayak uydurabilmesi, teknolojiyi takip edebilmesi, üniversitelerin başarı ile bunu yurt dışına taşıyabilmesi önemlidir. Ambargo ve haksızlıkları, teknolojinin sunduğu imkânlarla bunu ihracata dönüştürebiliriz.
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin başarıları, hepimizin bilincindedir. Burada bir eğitim ihracatı vardır. Dolayısıyla yazılımda da yapılan alt yapı çalışmaları ile sizin önünüzü açmak ve fırsatlar verebilmek gerekir. Kadınlarımızın cinsiyet eşitlik temelinde bütün bu mücadelede yerini alabilmesiyle KKTC’nin bir süre sonra ekonomik yapısında birtakım başarılar görebileceğiz. KKTC’de yazılım, teknoloji, ilim, bilim ve yapay zekâ çalışmalarına çok önem vermekteyiz.”