Çözüm bekleyen onca sorun var iken yok Din İşleri Başkanı “çocuk yapın” demiş yok meclis bahçesine dikilen heykeller gerçeğine benzemiyormuş gibi suni gündemlerle girdik yeni yıla.

Oysa bugün önümüzde çözüm bekleyen onlarca sorun var. İktidarı muhalefeti bu konularda kafa yormak yerine suni gündemler üzerinden siyaset yapmaya devam ediyorlar.

Daha geçen hafta meclisten geçen KKTC Bütçesi bize 2023 yılında devletin sadece kendi giderlerini karşılayamaya yönelik bir bütçe olduğunu gösteriyor.

Yatırım kalemlerinde para yok, mevcut durumu ancak idare edebilecek bir bütçe 2023 bütçesi. Kasaya para girmesi gerekiyor. Bunun için siyasetçilerden çözüm önerisi sunan yok.

Geçenlerde Albank Genel Müdürü Ahmet Karavelioğlu konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Sanal bet gibi konularda bize çok değerli bilgiler verdi. Özellikle vergi adaleti, gazinolardan alınan vergi, sanal bet gibi konularda atılması gereken adımları sıraladı.

Dursun Oğuz’un Maliye Bakanlığı yaptığı dönemden bu yana hazır olarak bekleyen Sanal Bet Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte devletin kazasına aylık toplam 350 milyon TL girecek. Kabaca bir hesapla yılda 4 milyar 200 milyon Türk Lirası gibi bir para KKTC’nin devlet kasasına girmiş olacak.

Gazino ve kripto paralar konusunu da buna dahil edersek devletin kasasına yılda 7 ila 10 milyar Türk Lirası gibi bir paranın gireceğini pek ala söyleyebiliriz. Zaten bunu uzmanlarda dile getiriyor.

Yılda 10 Milyar TL’ye neler yapılmaz ki? Yeni yollar, yeni okullar ve yeni hastaneler. Üstelik kendi bütçemiz üzerinden. Geçen hafta geçen KKTC Bütçesinin 35 Milyar olduğu bir ortamda 10 Milyar lira ile direk devlet yatırımlar yapabilir.

Ve bu daha bir başlangıç. Bunun gibi pek çok daha gelir arttırıcı kalemler devletin bütçesine girebilir. O zaman gerçek sorunlarımız bittiğinde kaç çocuk yapılmalı, heykellerin rengi sarı mı olsun beyaz mı olsun gibi sığ tartışmalara dönebiliriz.

Ünal ÜSTEL: Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşmek için Ada’dan ayrılacakmışsınız. Ankara’da imzalanan protokolün “hangileri yapılmadı, hangileri yapılmadı” isimli çalışma sizi bekliyor olacak.

Metin FEYZİOĞLU: Göreve geleli çok kısa bir süre olmasına karşın toplumun bütün kesimleri ile bağlantı kurmayı başardığınız ve artık Ada’daki siyasete de alışmaya başladığınız gözlemleniyor.

Erhan ARIKLI: Burun ameliyatından sonra bakalım sırada ne var? Son birkaç yılda doktorların neredeyse ellemediği tarafınız kalmadı gibi. Neyse çok geçmiş olsun dileyelim biz yine de.

Hüseyin PAŞA: KIB-TEK’in bu yıl bazı önemli yatırımlara hazırlandığını duyduk. Özellikle son yaşanan kesintilerden sonra bazı önlemlerin alınması kaçınılmaz gibi.

Ahmet Melih KARAVELİOĞLU: Valla hükümete bedavadan danışmanlık yapıyorsunuz. Başkası olsa bu konularda ücret talep ederdi. İşin şakası bir yana devletin gelir arttırıcı önerilerine şiddetle ihtiyacı olan bir dönemdeyiz.

Alişan Şan OŞAN: Daha önceden çalışması tamamlanan bahis oyunları yasası ne oldu? Neden bunca zamandır bu yasa meclise sevk edilmedi. Yazık bu devletin kasasına.

Orhan HASANOĞLU: Lapta’da yapımı tamamlanan Azerbaycan Dostluk ve Kültür Evinin açılışı için gün saymaya başladığınızı öğrendik. Bu arada açılışa çok özel konuklar geleceğini işittik. Neyse bizden sır çıkmaz, kimseye söyleyip sürprizi bozmayalım değil mi? 

Cafer GÜRCAFER: Devletin üzerinden büyük bir yükü almak için çalışma başlatmışınız ve bu konuda hayli önemli mesafede de yol kat etmişiniz. Önümüzdeki günlerde konuyu kamuoyu ile paylaşacakmışsınız.

Mazhar IQBAL:  China Bazaar ailesi olarak geçtiğimiz günlerde Asya Bebek ve ailesiyle ilgilendikten sonra şimdide Geçitköy Camisisin eksiklerini gidermişsiniz. Allah razı olsun sizden

Murat ŞENKUL: Son yağışlar ile birlikte Girne bir kez daha Venedik gibi oldu. Umarız bu konuda acil bir önem düşünürsünüz. Zira esnafın büyük bir sorunu yıllardır çözülemiyor.