Resmi olarak üçüncü azı dişi olarak bilinse de yaygın kullanımı yirmi yaş dişi şeklindedir. Çünkü diğer dişler ardı ardına sürerek neredeyse 12-13 yaşlarında sürmesini tamamlarken yirmi yaş dişleri diğer tüm dişler sürdükten çok daha sonra sürerler. Genellikle 17-25 yaş arası sürdüklerinden halk arasında yirmi yaş dişi olarak bilinmektedir.  Fakat yirmi yaş dişleri her insanda farklı zamanlarda sürme eğilimi gösterebilirler.  60 hatta 80 yaşında bile sürme sinyali gösteren 20 yaş dişleri olduğu bilinmektedir.

İnsan ırkının evrimleşmesiyle körelmiş olan bu diş çenelerin yıllar içindeki evrime uyum sağlamasıyla küçülmesinden dolayı genellikle sürmeye yer bulamayıp gömülü veya yarı gömülü kalırlar. Bu da ilerleyen dönemlerde hastalarda ciddi problemlere sebebiyet verebilirler. Bu durumda enfeksiyonlara, çene yapısında bozukluklara,dişlerde eğriliklere ve rahatsız eden ağrılara sebep olabilirler. Bu tür rahatsızlıkların yaşanmaya başlaması yirmi yaş diş çekimi için artık zamanın geldiğini vurgulamaktadır.

20 yaş dişlerinin ağrısı hastalarda katlanılmaz bir durum haline gelebilir. Gerek üst çene ve  kulak bölgesinde gerekse alt çene, şakaklar, çene altı ve boyunda ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca ağrıyla birlikte bu bölgeler de bulunan lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet oluşabilir. Bu bulgulara ateş ve halsizlikte eklenebilir. Bu durumlar yaşanıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalı ve ilgili diş gerekli enfeksiyon kontrolleri sağlandıktan sonra çekilmelidir.