Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Sivil Havacılık Günü dolayısıyla, Grand Pasha Otel’de ‘Sivil Havacılık Günü' paneli düzenledi.

Davetli olarak katılıp konuşmaları ve paneli izledim. Ekranlarda yorum yapan birisi olarak bilip bilmeden konuşan kesimden olmamak adına bu türden etkinlikleri kaçırmamaya özen gösteriyorum.

Panelde duyduklarım ile sosyal medyada yazılan çizilenleri karşılaştırınca ne kadar kendimize yazık ettiğimizi bir kez daha anlama fırsatım oldu.

T&T Havalimanı İşletmeciliğinin 10 yıllık Genel Müdürü̈ Serhat Özçelik, “Yeni Ercan Havalimanı’nda uçuş emniyeti ve güvenliği açısından en üst cihazlar kullanılırken, uluslararası uçuşlara hazır durumdadır. Gençlerimizin havacılık alanındaki uygulamalarını Ercan Havalimanı’nda yapıyor" dedi.

Yeni Havalimanı Kıbrıs Adasının en büyüğü olma özelliği taşırken Türkiye’de de ilk 10 içerisinde olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Panelde konuşan Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, “Yılsonu beklentimiz 4.040.000 yolcu seviyeleri ile 2019 yılı seviyesine ulaşmaktır. 2024’te de bu yükseliş trendinin devam edeceğini ve %20’lik bir artışla 5.000.000 yolcu beklentimiz var” dedi.

Yeni Havalimanı açıldıktan bu yana 4 ayda 1 Milyon 700 Bin yolcuya hizmet verilmiş. Yeni havalimanı her gün 1 geniş gövde olmak üzere toplam 11.000 uçak kullanmış. Her gün süregelen eleştirilere rağmen elde edilen bu rakamlar şaka değil gerçektir.

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Yeni Ercan Havalimanı’nın tüm KKTC yurttaşlarının gurur duyacağı bir eser olduğunu, “Yeni Ercan Havalimanı; 10 milyon kapasiteli, yaklaşık 160.000 metrekare kapalı alanı olan terminal binası, 30 uçak park yeri ve 9 körüğüyle adanın birinci Türkiye’nin ise ilk sıralarında yer alan tüm KKTC yurttaşlarının gurur duyacağı bir eser” olduğunu altını çize çize anlattı.

Evet, hali hazırda Yeni Ercan Havalimanında yapımı devam eden kısımlar var. Hala daha eksik olan bölümler ve yapılması gereken işlerinde olduğu gözle görünen bir gerçek.

Ancak tüm bunlara rağmen açıldığı günden bu güne 1 Milyon 700 Bin yolcuya hizmet verilmiş. Bu rakamı küçümsemek veya bazı eksik ve aksaklıkları bunun üstüne çıkarmak en basit tabirle haksızlıktır.

Gerçekten emeği geçen herkesi kutlamak gerekiyor. Ercan’ın KKTC ekonomisine direk ve dolaylı olarak katkısı Milyon Euroları bulmuş durumda.

İhale gereği T&T Şirketi, yaptığı cirodan devletin payı olan yüzde 47,8’i üç ayda bir ödemesi gerekiyor.  Giden yolcudan 15 Euro hizmet ücreti alınıyor. Bunun 7.5 Euro’su yani cironun yarısını devlet alıyor.

Bu yıl için 4 Milyon yolcunun Ercan’ı kullanacağını söyleyen Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi’nin verisinden yola çıkarsak;

2 MİLYON*15 Euro= 30 Milyon Euro

Bunun 15 milyon Euro’su KKTC bütçesine girecek.

Son yıllarda Vergi Şampiyonları listesinde Ercan Havalimanı ilk sırayı aldığını da bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Ercan, bu bağlamda sadece dünyaya açılan bir kapımız değil artık, Ercan Havalimanı ülkenin ekonomisinin de ana taşıyıcı lokomotiflerinden bir tanesidir.