Başbakan Ünal Üstel geçen hafta Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüştü. Oldukça önemli bir görüşmeydi hükümet açısından. Zira Fuat Bey masaya Hükümetin Karnesi ile oturdu.

KKTC-TC arasında imzalanan 2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolünde neler yapıldı? Neler Yapılmadı?

Bir yerde “Hükümetin karnesi” sayılacak bu değerlendirme raporu bir şekilde elime geçti. Hazırlanan raporda bakanlıklardan kurum ve kuruluşlara kadar 2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolünde yer alan “eylem” planlarının kaçının yapılıp yapılmadığı yer alıyor.

Bugüne kadar pek çok hükümetin ve başbakanın altına imza koyduğu protokollere şahit olduk. Çoğunda yazılanlar kâğıt üzerinde kaldı. Örneğin bir Hal Yasası 2007’den beri her protokolde yer almasına karşın daha geçenlerde yasallaştı.

Üstel Hükümetinin 2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolüne göre başarı oranı son yıllardaki en yüksek oran. Yüzde 70 yakın bir başarı var ortada.

En başarılı bakanlıklar İçişleri ve Maliye Bakanlığı. Nerdeyse ev ödevlerinin tamamına yakını yapmışlar.

Hükümetin başarı oranını aşağıya çeken bakanlıklarda var bu karnede. Örneğin Sağlık Bakanlığı gibi. Başarı oranı yüzde 30’da kalmış.

Başbakanın bu karneyi kamuoyuna açıklaması lazım. Neden mi?

BİRİNCİSİ: Hükümetin iş yapıp yapmadığı konusunda net rakamlar konuşuluyor bu karnede. 

İKİNCİSİ: İmzalanan protokole uyanla uymayan kamuoyunda belli olsun diye bu karnenin tümümün açıklaması gerekir.

ÜÇÜNCÜSÜ: Başarılı olanlar yerlerini korumak için daha çok çalışacaktır. Altta kalanlarda üste çıkmak için daha çok çalışacaktır. Her şekilde hazırlanan karnenin açıklanması bakanlar ve bakanlık üst düzey yöneticileri için bir “motivasyon” kaynağı oluşturacaktır.

DÖRDÜNCÜSÜ: Olası bir kabine değişikliğinde Başbakanın eli daha güçlü hale gelebilir. Başbakan, “İlgili bakanlıklarda değişimini “karneye” göre yaptım” diyebilir ve bu konuda parti içi veya dışarından kimse farklı yorum yapma şansı bırakmaz.

BEŞİNCİSİ: Sadece Bakanlar değil bakanlık üst düzey bürokratları, kurum ve kuruluşların başında olanlar içinde bu karne bir göstergedir. Örneğin hazırlanan raporda KIBTEK gibi kurumların da başarı oranları yer alıyor. Başbakan bunların yönetim kurullarına “aha alın görün karnenizi “ diyebilir ve olası değişiklikleri bu doğrultuda kamuoyu önünde rahatça yapabilir.

Ankara, Üstel Hükümetinden genel hatta memnun. Zaten dediğim gibi son dönemlerde hiçbir hükümet bu başarı oranını yakalayamadı. Yeni protokol için çalışmalar hızla devam ediyor.

Yeni protokol hazırlanırken ev ödevlerini başarı ile yapan bakanlıklara yeni ödevler verilecek ve bunları yapmaları istenecek. Başarısız olan bakanlıklara ise eski ödevleri tekrar verilecek ve bunlar yerlerine saymaya devam edecekler.

Kamuoyunun bunu bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Karar elbette Başbakanın. Ama ben olsam bu karneyi açıklarım. Hem hükümetin başarısının rakamlarla ortada olması adına, hem de durumu iyi olanlarla olmayanların artık bu işin şakası olmadığı konusunda kamuoyu baskısı yaratmak adına.