Son dönemlerde , Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ya da yaygın kullanımıyla otizm adını sıkça duyuyoruz.

Otizm; birden fazla gelişimsel bozukluğu içeren, erken cocukluk döneminde başlayan, iletişim, dil gelişimi, davranış ve sosyal etkileşim alanlarında temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de kapsayan, ileri düzeyde karmaşık bir gelişimsel yetersizliktir (APA, 2013).

İlk olarak 1943 yılında tanımlandı ve görülme sıklığı çok büyük bir hızla arttı.

1985 yılında her 2500 cocuktan 1'inde görülürken, 2001 yılında 250'nin 1'inde, 2013 yılında 88'in l'inde, 2019 yılı verilerine göre ise sayı 59'da l'e kadar düştü.

Verilere göre yine otizm, erkek cocuklarda, kız cocuklara oranla 4,5 kat daha fazla görülmekte….

Peki günümüzde fazlaca kullanılan, telefon, tablet, televizyon vb’nin bu artışta etkisi olabilir mi?

İlk olarak otizm tanısının arttığı ülkelere bakıldığında ortak özellikleri, hepsinin teknolojik aletlerin yoğun olarak kullanıldığı ülkeler olmasıdır. 

2011-2016 yılları arasında Romanya’da, çocuklarda otizmde şaşırtıcı bir artışa tanık olan Dr. Zamfir çocukların aile hikayelerine baktığında bu çocukların ortak noktalarının günde dört saat veya daha fazlasını ekran başında geçirmeleri olduğunu tespit eder.

Teknolojik aletlerle harcanan zaman kontrol altına alındığında ve çocukların başka şekillerde vaktini geçirmesine olanak sağlandığı zaman ise otizm belirtilerinin azaldığı ya da tamamen ortadan kalktığı görülür. 

0-2 yaş arasında aşırı televizyon izleyen çocuklar; okul dönemlerinde dikkat eksiklikleri ve özel öğrenme güçlükleri yaşamakta!

“Televizyondaki renkli uyaranlara bebeklik döneminden itibaren maruz kalan çocuklar, ekrandaki aksiyona odaklanmakta ve beyinleri normalden çok daha fazla yorulmakta”.

Bu durumda çocuklarda bebeklik döneminde sosyal uyaran eksikliğinden dolayı zayıf göz kontağı, dikkat dağınıklığı ve sosyal ilişkilerde yetersizlik gibi otizmin de belirtileri olan faktörler kendini göstermekte…

Tüm bunlar karşısında; Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor.

Zaten teknoloji çağı içine doğan çocuklarımız, elbet telefon ve tablet ile iç içe bir yaşam sürecek.

En azından, bunca veri ve uyarıyı dikkate alarak, bebeklerimizi, 0-2 yaş döneminde, televizyon ve teknolojik araçlardan uzak tutmayı başaramaz mıyız?

İstedikten sonra her şeyi başarırız.