Osman Çetintaş Akademik Mirası: " Spor , Bilim , Strateji" konulu panel bugün gerçekleştirildi Osman Çetintaş Akademik Mirası: " Spor , Bilim , Strateji" konulu panel bugün gerçekleştirildi

"Geçen hafta bir gece kulübünde "konsomatris" olarak çalışan bir kadının ölümü, ülkemizde insan hakları ihlallerinin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Anastasia Melega'nın ölümü, münferit bir olay değildir. Hafızamızı yokladığımızda, Volha Viarbouska, Marina Butenco, Judy Nawfele, Siham Benchargu'nun da Kıbrıs'ın kuzeyine çalışmak için gelip burada hayatını kaybettiğini hatırlarız. Kıbrıs'ın kuzeyinde gece kulüplerinde çalışan kadınların farklı nedenlerle yaşamlarını yitirdiği bilinmektedir. Ancak, bu ölümlerin şüpheli yönleri çoğu zaman etkin bir şekilde soruşturulmamakta ve/ya kamuoyuna tatmin edici ve ayrıntılı açıklamalar yapılmamaktadır. Polis, kadın ölümlerini şeffaf, etkin ve bağımsız bir şekilde soruşturmalı; devlet ise gece kulüplerinde çalışan kişilerin can güvenliğinden sorumlu olduğunu unutmamalıdır. Gece kulüpleri ve faaliyetleri yasalarla düzenlennıiş olsa da, bu işletmelerde hukuka aykırı uygulamalar ve insan hakları ihlalleri yaşandığı toplum tarafından bilinen bir gerçektir. Bu durumun temelinde, kadınların sistematik olarak istismar edilmesi, insan ticareti ve fuhuşa teşvik gibi suçların varlığı yatmaktadır. Devletin, bu hukuksuzluklara göz yumması, özellikle sosyal ve ekonomik hakları kısıtlı kadınları daha savunmasız hale getirmekte ve onları ağır insan hakları ihlallerine maruz bırakmaktadır.

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı olarak, KKTC'de faaliyet gösteren gece kulüplerinde çalışan ve iş kazaları, şüpheli ölümler ya da diğer sebeplerle hayatını kaybeden kadınların sayısı ile ilgili bilgi almak amacıyla bugün KKTC Polis Genel Müdürlüğü'ne resmi bir dilekçe sunduk. Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde, son 95 yılda KKTC sınırlarındaki gece kulüplerinde çalışırken yaşamını yitiren kişi sayısı, ölüm nedenleri ve bu olaylarla ilgili yürütülen soruşturma süreçlerini hakkında tarafımıza bilgi verilmesini talep ettiğimiz dilekçemizi Polis Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Bununla birlikte, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası'nın 24. maddesinde yer alan "Hastane Şiddete Müdahale Biriminin yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Daha önce kısa bir süre yürürlükte kalan bu birim, şiddet mağdurlarına acil tıbbi bakım sağlama, psikolojik destek sunma ve mağdurların durumu hakkında bilgi verme yükümlülüğünü taşımaktaydı. Bu birimin en kısa sürede yeniden faaliyete geçirilmesi, kadınların korunması açısından hayati önem taşımaktadır. Kamuoyunu bu konuda bilgilendirir, sürecin takipçisi olacağımızı vurgularız."